Методика Використання Цифрових Технологій У Процесі Змішаного Навчання В Закладах Загальної Середньої Освіти Вісник Національної Академії Педагогічних Наук України

Під час кожного уроку вчитель активно використовує інтерактивну дошку чи панель. На них можна виводити як заздалегідь скомпоновані матеріали, наприклад в програмі для інтерактивних уроків, так і необхідні слайди, відео чи графіки з будь-яких додатків. Все, що учні бачать на такій дошці, записується та зберігається у зручний формат, наприклад PDF-файл. Добре, якщо водночас відбувається відеозапис.

змішане навчання

Зробити навчання максимально комфортним та безпечним, урахувати потреби кожного учня. Вибираємо відповідні засоби та інструменти. Все необхідне можна знайти в “Intboard Простір”. Основною метою вчителів буде не оцінювати учнів, а взаємодіяти з ними.

Вона передбачає самостійне опрацювання навчального матеріалу з подальшим поглибленим вивченням його у класі. За потреби зменшити кількість фізичних контактів застосування цієї моделі дозволить ознайомитися з теорією вдома, а в класі закріпити календарь учителя 2017-18 її виконанням практичних завдань. Звісно, реалізація подібного підходу до навчання потребує певних технічних засобів, наприклад інтерактивних дошок чи панелей в поєднанні з іншим обладнанням для освіти, але насамперед – зміни методології.

Змішаний Тип Освіти: Як Працюють Заклади

Навчання стає гнучким та дозволяє учням самостійно опрацьовувати частину матеріалу. А повторення на уроці дозволяє закріпити вивчене. Частково вчитель зможе давати на опрацювання матеріал додому. Наприклад, переглянути відео чи прослухати лекцію. А уже на уроці разом обговорити матеріал з усім класом чи об’єднати учнів в групи для роботи.

Як виявилося, це зовсім не просто – навіть приватні школи того, що нам було потрібно, запропонувати не могли. Змішане навчання передбачає постійний доступ до освітніх ресурсів. Дитина може займатися ввечері, на вихідних або в будь-який зручний для неї час. Таким чином, вона має свободу вибору та не обмежена рамками традиційного навчання.

Незалежна Освітня Корпорація

Адже учні, які навчаються онлайн, не мають можливості особисто спілкуватись і розвивати навички роботи в команді. Натомість система змішаного навчання дозволяє розв’язувати цю проблему. Згідно з рекомендаціями МОЗ, чим менше людей буде знаходитися в класі, тим краще. Змішане навчання дає можливість розподілити учнів на невеликі групки, і для кожної встановити окремий графік відвідування уроку.

Видання стане в пригоді вчителям, учням закладів загальної середньої освіти . Розглянемо детально, які саме знадобляться інструменти для змішаного навчання. Модель схожа на попередню, проте у ній учні змінюються не в межах класу, а в межах навчального закладу. Однією із станцій є не просто робота онлайн, а робота в окремому приміщенні — лабораторії. Змішане навчання допомагає контролювати кількість учнів у класі без втрати можливості повноцінно навчатися. Оскільки епідеміологічна ситуація в країні не стабільна і варіант з дистанційним навчанням може знову повторитися.

Всі новинні стрічки в питаннях освіти рясніють заголовками про впровадження дистанційного та змішаного навчання. І хоча коментарі до цих новин носять або стриманий, або негативний характер, факт залишається фактом – дистанційка входить в повсякденне життя середньої школи. Змішане навчання є більш економічним варіантом для освітньої установи, оскільки знижує кількість класних годин, часто усуває необхідність в аудиторіях, а також у друкованих ресурсах.

В класі краще пояснювати складні теми або давати відповіді на питання, що з’явилися в школярів під час самостійного навчання. Це – методика, за якою учні засвоюють частину матеріалу онлайн і якоюсь мірою самостійно керують своїм часом, а частину – офлайн, у класі. Водночас, це логічно пов’язані між собою компоненти теми. Зрештою, учні отримують цілісний навчальний досвід. Сервер, домен, і всю технічну і адміністративну роботу на платформі ми взяли на себе.

Ми поговорили з учителями, які мають такий досвід, про те, як вони поєднують онлайн- і офлайн-уроки, які методики використовують і чи важко так працювати. Під час пандемії деяким учителям доводиться працювати і з учнями, які навчаються безпосередньо в класі, і з тими, хто перебувають на самоізоляції й навчаються онлайн. Перевернутий клас — це методика, за якою діти новий матеріал вчать самостійно вдома, а на уроці виконують завдання, вправи, практичні роботи тощо. Про те, які проблеми педагогів вирішує використання нашої платформи, а також з якими викликами довелося зіткнутися вчителям і адміністрації школи читайте в наступній статті. За допомогою нових технологій вдається домогтися більшої залученості учня (наприклад, ігри і симулятори, інструменти для створення власних проектів).

Що з себе являє навчальний процес на нашій платформі на теперішній час. У цій статті хотілося б зупинитися на основних користувачах – учнях школи. Як зазначив МОН України, змішана форма навчання може змінюватись упродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації.